Charlie Hebdo – gyorselemzés

2015-01-08_23-20.png12 halott 11 sebesült, ebből négy súlyos. A 2011 es Norvégiai mészárlás óta a legtöbb áldozatot követelő terrorakció Európában. A 2012-es bulgáriai robbantást (7 halott, 30 sebesült) leszámítva ehhez fogható támadást utoljára 2005-ben Londonban (52 halott, 700 sebesült) követtek el muszlim szélsőségesek. A legmegdöbbentőbb az egész támadásban a kivitelezés látszólagos profizmusa, vagy inkább előre eltervezett mivolta. Legnagyobb hasonlóságot mégis a 2008-as mumbai terrortámadással mutat.

A két elkövetők, francia állampolgár (harmadik társuk is francia), Párizsban születtek, van helyismeretük, tökéletesen beszélik a nyelvet, muszlimok … A kérdés, hogy mennyire radikalizálódtak? Nyugaton élő muszlimok az elmúlt években, gyakran és viszonylag könnyen kerültek a vallási fanatizmust hirtelenjében felélesztő imámok hálójába. Tipikusan olyan fiatalemberek – bár már az is előfordult, hogy lányok vélték felfedezni a próféta hívását – akik problémásak voltak környezetükben, nem tudtak beilleszkedni, esetleg lelki problémáik miatt kerestek kiutat a vallásban, vagy csak a kalandor vér kezdett buzogni ereikben. Ilyen és hasonló fiatalok ma is százával szöknek Szíriába, hogy csatlakozzanak a szent háborúhoz …, és halnak gyors halált vagy ellenkezőleg, és rettenek meg attól, hogy csak öngyilkos támadás eszközeként akarják őket felhasználni és szöknek haza bűnbánóan. Said és Chérif Kouachi régóta a hatóságok látókörében volt, ráadásul korábban Chérifet 3 évre ítélték mert terrorista akciókra szervezett be fiatalokat. A testvérpárt több szál is fűzte külnböző terrorizmussal vádolható személyekhez.

A jelenlegi információk és felvételek alapján megállapítható, hogy gyakorlott, de nem profi elkövetőkről van szó. Kaptak valamiféle kiképzést, mert mozgásuk elárulja, hogy párszor már gyakorolták, hogyan adjanak tűztámogatást, viszonylag szűk helyen, hogy fedezzék egymást stb. Viszonylag jól is lőnek, de testtartásuk elárul némi sutaságot, hogy nincs igazi katonai gyakorlatuk, és hogy hajlamosak téblábolni.

Magát a támadást elemezve, valószínűsíthető, hogy lehetett valami információjuk arról, hogy mikor tart szerkesztői gyűlést a lap, mikor lehet sok áldozatra számítani, de a szerkesztőséget majdnem sikerült nem megtalálniuk. Tehát volt egy kész terv mit hajtsanak végre, és hogyan, de hiányoztak a részinformációk.

Fegyvereik tipikusnak mondhatóak, kisebb maroklőfegyvert nem láttak a szemtanúk – ami nem bizonyítja, hogy nem rendelkeznek vele – fő fegyvereik a képekből ítélve valamilyen Automat Kalasnyikov típusok, Ak-47/AK-47S, AKM/AKMS verziók, egyes szemtanúk vállról indítható rakétáról is beszélnek, bár ez az információ hagy némi kívánni valót. Ugyanis ki megy be egy szűk térbe esetlegesen tűzharcot vívni úgy, hogy az 5 kilós fegyveren – esetleg ha néhány tartalék tárral is számolunk az plusz 0,63 kilogramm táranként – ezenkívül még mondjuk egy 7 kilós RPG-t is magával cipel, bár ha a feltételezett Jordán kapcsolatokat is bekalkuláljuk a képletbe, lehette nálunk akár más fejlettebb, összecsukható, orosz vállról indítható rakéta típus is – de ez eddig csak találgatás. Találtak viszont a menekülők kocsijában Molotov-koktélokat. Ez és egy volt CIA elemző véleménye arra enged következtetni, hogy második célpont is volt. Csak az ütközés után új járművet kellett szerezniük, talán a pénzük is a kocsiban maradt, különben miért kellett volna kirabolniuk később egy benzinkutat.

2015-01-08_23-30.jpg

A támadás egy üzenet volt, mint általában a nyugati támadások, az öngyilkos akció nem volt bekalkulálva, talán a második célnál jött volna ez a lépés, ezt egyenlőre nem tudhatjuk, azt viszont igen, hogy nyugati környezetben nevelkedett muszlimokról van szó. Akik csak később radikalizálódtak és nem biztos, hogy a 77 szűz elég ígéret számukra ahhoz, hogy felrobbantsák magukat. A hajtóvadászat jelenlegi stádiumában, esélyesebb, hogy bekerítik őket valahol, hogy majd erre hogyan reagálnak – feladják e, vagy megpróbálják kivágni magukat (ami a biztos véget jelentené mindkét férfinak), esetleg öngyilkosságot követnek el, erre majd az elkövetkező napokban derül fény.

A Charlie Hebdo elleni támadás napján, Jemenben 37 ember halt meg egy terrorakcióban, ez a hír nem került a címlapokra. Egy párizsi szerkesztőségben 12 ember hal meg, ez kifordítja sarkaiból a nyugatot. Igazéból kár azon vitatkozni, mi ér többet 12 vagy 37 esetleg 55 ember halála, emberi életek szűntek meg, és Európának felkellett eszmélnie! Rákellett jönnie, nincs háború vér nélkül, s amíg csak Francia, Brit, pilóták messziről dobálnak bombákat bizonytalan célokra, ezt az új típusú háborút amit az Iszlám Állam gerjeszt, csak is akkor lehet sikeresen megvívni, ha bakancsok kerülnek a csatatérre! Egy újabb fejezet kezdődött.