Kelet-Ukrajna – Január 30

2015-01-30_11-34.png

Az MTI forrásai alapján „A Ria Novosztyi hírügynökség jelentése szerint Olekszandr Zaharcsenko, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője a Rosszija 24 tévének nyilatkozva azt mondta, hogy a Donyeck és Luhanszk között félúton fekvő Debalceve környékén sikerült körbevenniük az ukrán hadsereg egységeit”

Ezt a hírt több más forrás is cáfolja, bár nehéz valós képet alkotni a helyzetről. A források elemzése arra enged következtetni, hogy a maripuli és donyecki frontszakasz mellett a debalcevei a harmadik fő iránya a kelet-ukrajnai felkelők harci tevékenységének.

Január 25. és 30, között heves harcok dúltak ebben a szektorban, az elkövetkező egy hét fontos lehet ha az elmúlt hét információit elemezzük a felkelő és az orosz katonai alakulatok mozgását tekintve. A felkelők közel 2500 főt koncentráltak a város körül, magát Debalcevet sem tudták bevenni, bár három irányból is támadták (Karol-Marksove, Olenivka és Faschivak ), ugyanakkor Yuzhno Lomuvatka-tól északra egy közel 5km széles és ugyan ilyen mély beszögellés található. Az elmúlt napok sikertelenségei, valószínűsíthetően az ebből az irányból indított, Luhans'ke irányába mutató bekerítő hadműveleteket fognak generálni. Donyeck repterének elfoglalása után a maripuli frontszakasz egyenlőre az ukrán erők távoli lekötését szolgálja majd.

 

Címkék: Ukrajna