War Files: Kelet-ukrajnai háború #1

2015.08.25-27.

Gyújtópont blog - War Files: Ukrajna #1

A kelet-ukrajnai háború az elmúlt három-négy nap is csak azt bizonyította, hogy a minszki béke csak egy kényszeredett, meddő próbálkozás volt arra, hogy Európa vezető hatalmai kimozdítsák holtpontjából az egyre fagyosabb Orosz-Ukrán viszonyt. Augusztus hónap különösen aktív volt a kelet-ukrajnai háborús zónában.

Ukrán veszteségek (2015. Augusztus 25-27. között)

15 halott 12 sebesült

2015. Augusztus 1. - drón felvétel ukrán tüzérségi csapásról

Visszatekintve augusztusra, az Ukrán Hadsereg megközelítőleg napi 3 halottat és 8 sebesültet veszít élőerőben. A felkelők veszteségeit megfelelő forrás hiányában, egyenlőre nem tudom követni. Átlagosan két nagyobb összecsapás jutott minden hétre, ezt az amúgy sem szép „képet” napi rendszerességű tüzérségi párbajok színesítették.

Felkelő előretörés, majd Ukrán ellenlökés, valahol Ukrajnában, Augusztusban

Ha az Donyecki konfliktus zóna aktivitását figyeljük, 5 nagyobb gócot találunk. Délen Mariupol környékén dúlnak a legintenzívebb harcok. A nyugati gócpont Donyeck és környéke, az észak északnyugati Horlivka és északabbra Kirovks a keleti pedig Luhanszk környéke.

Az elmúlt napokban mind a felkelők, mind az ukrán erők nagykeliberű tüzérséggel mértek csapást egymás állásaira, átlagosan 60-80 alkalommal megsértve a béke követelményeit. Donetsk továbbra is a frontvonal nyugati szakaszának a gyújtópontja. Bár a felkelők offenzív tevékenysége csökkent, továbbra is a Donyecktől nyugatra található Krasznohorivakában és a tőle délre fekvő Mariinkában dúltak Augusztus hó leghevesebb utcai harcai. Mariinkát már Júniusban megpróbálták elfoglalni a felkelők, de több mint 35 halott és 185 sebesült veszteség elszenvedése után visszavonultak. Mindkét települést hevesen lőtték a napokban is.

Videó a júniusi épületharcokról a felvételen ukrán katonák láthatóak