War Files: Szíriai polgárháború #1

2015.08.24-29.

War Files: Szíriai polgárháború #1

A szíriai polgárháborús helyzet elemzésének örök rákfenéje a rengeteg résztvevő és a szétszórt hadműveletek egy egész ország ti. Szíria területén, valamint a különböző érdekszövetségek folyamatos változása. Nem minden csoport vagy milícia szélsőséges annyira, hogy ha a hadi helyzet úgy hozza, ne tudjon kompromisszumot kötni. 

Az elmúlt időszakra három fontos sajtóhír is jutott az Iszlám Állam tekintetében, egyrészt a francia szuperexpresszen történt támadás kísérlet azt bizonyítja, hogy technikailag továbbra is kézi lőfegyverrel könnyen elkövethető, könnyen megszervezhető támadásokra lehet számítani. Ezen akciók jövőbeni intenzitását nehéz megjósolni, mindenesetre a biztonsági szervekre egyre fokozódó súllyal nehezedik, miképp szűrjék ki a potenciális támadókat. A szeptember 11 utáni éra egyébként is a fokozott terrorveszély elhárítási, megelőzési, folyamatokról szólt, bár ezen a téren az Egyesült Államokhoz képest bizonyos deficittel él Európa. A második fontos hír, hogy az Iszlám Állam un. Cyber caliphate hekker csoportjára mértek csapást 26-án mikor egy dróntámadásban megölték csoport „főhekkerét”.

Kisebb nyilvánosságot kapott, de fontosságában nem csekélyebb, hogy két ízben is vegyi fegyvert, klórgázt illetve mustárgázt vetett be Kurd célpontok ellen az Iszlám Állam. A vegyi támadás eshetősége eddig is adva volt, hiszen tavaly nyáron egy iraki vegyi fegyver raktárat foglaltak el. Az első támadásnak egy halálos 10 súlyos sérültje, a másodiknak négy sérültje volt, köztük két gyerek is.

A szíriai fronthelyzet is hasonló színes képet mutat. A szíria kormányerők folyamatosan többfrontos harcot folytatnak a felkelőkkel és a kalifátussal. Az erősítésként megjelenő Hezbollah milíciák északon az un. Al-Ghab offenzívában, délen a Daraa város körül harcokban, valamint a Libanoni határhoz közel Al-zabadani felszabadításában segédkeznek.

A kurd erők Kirkuktól délre hajtottak végre 2000 fegyveressel egy komolyabb offenzívát. A pesmarga erők a szövetséges légicsapások támogatásában 24 négyzetkilométeres területet szabadítottak fel. 25 ISIl harcossal végezve 9 falut szabadítottak fel.

Az Al-Ghab offenzíva jelenleg a legfontosabb a Szíria északnyugati részén zajló a felkelők által indított hadműveletek sorában. A szír kormányerők előbb Aleppo szomszédságában vívtak védekező harcot a ISIL szövetséges Al-Nusra front harcosaival, megölve 50 terroristát. A terroristák taktikája ezúttal is a megszokott volt. Előbb két robbanóanyaggal megrakott járművet vetettek be, majd több hullámban próbálták lerohanni egyik, vagy máik megerősített pontot, hogy így törjenek be a megerősített reptérre. Mindeközben a várostól északra az Iszlám Állam hajtott végre egy ellentámadást, itt viszont a kevésbé szervezett lázadó milíciákba ütközött így képes volt teret nyerni.

cnbspuiueaa0lpm_1.jpgBalra a Hezbollah, jobbra egy zsákmányolt ISIL zászló

A reptér elleni akció szemelvénye

Ezek a harcok mind befolyással vannak a jún. 28-óta tartó Al-Ghab offenzíva hadműveleteire. Itt Szíria észak-nyugati szegletében a polgárháború három résztvevője vív nagy földrajzi közelségben folyamatosan váltakozó sikerű harcokat. Az Al-Ghab Jisr al-Shughur városa körüli változatos kimenetelű támadások és ellentámadások hullámzó sora. Amíg a kormányerők Aleppo körül az Iszlám Állammal szemben védekeznek, addig a front ezen szakaszán a szír felkelők egy nagyobb koalíciójával az un. Jaish al-Fatah-al kénytelenek mérkőzni. Jaish al-Fatah koalíciójában a Szabad Szír Hadsereg (FSA), az Al-Nusra front és több más kormány és ISIL ellenes milícia egyesült. Az ISIL-el szövetséges Al-Nusra itt a többi az ország más részén ellenséges milíciával küzd vállvetve a kormányerőkkel szemben.

Ami érdekesé teszi ezt az offenzívát az az, hogy amennyiben a hadművelet teret nyer és a kormányerők véglegesen összeomlanak, az Al-Nusra esetleg itteni ideiglenes szövetségesei ellen fordulhat, akik mivel szűkebb anyagi és hadi kerettel rendelkeznek, a harcoktól kimerülve könnyű prédájává válhatnak kalifátusnak és szövetségesének, kezére juttatva Szíria észak-nyugati, vagy akár teljes nyugati felét is.

Mindeközben az iraki fegyveres erők folytatják előrenyomulásukat Baiji városában és a körül, a külváros egyes nyegyedeit már sikerült visszafoglalni a kalifátus fegyvereseitől. A város stratégiai fontosságát az itt található olajfinomító adja, a várost és környékét szintén még tavaly foglalták el az iszlamisták. A finomított és nyers olaj kiemelt fontosságú az Iszlám Államnak, mert a különböző csempész utakon szállított, feketepiacon értékesített olaj adja a szervezet bevételeinek legnagyobb hányadát.