War Files: Kelet-ukrajnai háború #2

2015.11.08-09.

2015-11-09_01.jpg

Bedőlhet az eddig is ingatag békefolyamat Kelet-Ukrajnában, ha a szakadárok tovább folytatják ezt a „húzd meg ereszd meg” taktikát.

Októberben úgy festett végre enyhülni kezd az Ukrán krízis. A résztvevő felek viszonylag ritkán sértették meg tűzszünetet. Tulajdonképpen Minszk II. csupán egy laza fékként működött eddig is, mindössze annyi szerep jutott neki, hogy megakadályozz a konfliktus még durvább elfajulását - nem mintha eddig kevésbé lett volna véres.

Az elmúlt két napban három, eddig is jól behatárolt ponton is heves harcok lobbantak fel. A felkelők kihasználják a helyi ukrán erők pillantnyi gyengeségét és több ponton is, kisebb erőkkel támadták az ukrán állásokat. Tulajdonképpen az egész északnyugati szektorban felerősödött a szakadárok aktivitása.

  • A mariupoli szektorban újra felerősödött az orvlövész tevékenysége
  • A mariinkai szektorban 6 Ukrán határőr megsérül 1 meghalt – ellentétes források szerin rájuk lőhettek
  • Donecktől észak-északnyugatra heves harcok dúlnak Opytne falu határában, a szakadárok nehézgéppuska és aknavető tűz fedezetében, BMP-2 páncélozott csapatszállítókon támadtak a nehézfegyvereiktől megfosztott Ukrán erőkre. 

    Az Ukránok a Minszk II. békeszerződés értelmében tankjaikat is visszavonták az ütköző zónákból. Ugyanakkor eltérő orosz források szerint a felkelők elkezdték előrevonni nehézfegyvereiket a frontvonalakba.
  • Északon a zaitsevoi szektorban a szakadárok automata gránátvető és géppuska tűzzel többször is megszegték a minszki békét, nehézfegyvereket, főleg tüzérséget vonnak előre.

FOTO: REUTERS