Gyújtópont

2017\09\16 R.Pál komment

A Szíriai Demokratikus Erők 6 katonája sebesült meg, egy az orosz erők által végrehajtott légitámadásban

20170916_1411_k.jpg

A nyugati szövetségesek által támogatott Szíriai Demokratikus Erők 6 katonája sebesült meg egy orosz légitámadásban, Dajr ez-Zaur-tól keletre.

Tovább olvasom
2016\03\02 R.Pál komment

Szíriai háború és béke

these-are-the-four-most-likely-outcomes-to-the-war-in-syria.jpg

A február 27-én bevezetett tűzszünettel látszólag megtették az első lépést a szíriai vérontás leállítására. Az öt éve tartó polgárháború folyamatos eszkalálódását eddig szinte tétlenül nézte a világ, most mégis két nagyhatalmi, az amerikai és az orosz befolyás mentén született meg az első, bár korlátozott tűzszünet..

Az arab tavasz hullámait meglovagló forradalmi folyamat akkor tért el eredeti céljától, ami eredetileg „csupán” Bassár el-Aszad rezsimjének megdöntése volt, mikor az egyre inkább elhatalmasodó zűrzavart kihasználva egy új erő jelent meg a színen: az Iszlám Állam. A mostani fegyvernyugvás nem is terjed ki erre a szervezetre, ahogy szoros szövetségesére, az Al-Kaidahoz köthető Al-Nuszra frontra sem.

Tovább olvasom
2016\02\09 R.Pál komment

Az Iszlám Állam térhódítása 4 percben

Egy elég hangulatos kis videó az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, szíriai, iraki, líbiai, nigériai előretöréséről. Gondolom Afganisztán azért maradt ki mert az ottani helyzet, hogy a Black Hawk down-ból idézzek, bonyolult. Ami csalóka lehet, az a hatalmas vörös terület, ami annyira nem összefüggő a valóságban, hiszen az ijú kalifátus erejét mindig is a terror meg a háború kötötte le igazán, meg a csempészet és emberrablás is, de ne menjünk ennyire messzire.

2015\11\14 R.Pál komment

November 13 a terror napja | Párizs – Bejrút

2015-11-13_09-08.jpg

Frissítve

Két terrortámadást is végrehajtottak Péntekről Szombatra virradóra. Párizsban 4 helyszínen kézifegyverrel, a francia nemzeti stadionban, a Stade de France-ban két öngyilkos merényletet követtek el, valamint egy pokolgépet robbantottak a terroristák. A XI. kerületi Bataclan koncertteremnél nagyjából 70 embert öltek meg. Nyolc támadót tett ártalmatlanná a rendőrség.

  • Bataclan koncertteremnél 2 támadó volt, a szemtanúk fiatalnak, írja le a támadókar
  • A Rue de la Fontaine-en idősebb volt a támadó, a szemtanúk szerint gyakorlott, profizmust sugarzó megjelenéssel.

Mindeközben Bejrútban kettős bombatámadást hajtottak végre, 43 halott és körülbelül 200 sebesült. Egy merénylőt élve elfogtak, a támadás mögött az ISIL-t sejtik.

2015\09\10 R.Pál komment

Videó post: Orosz fegyveresek gyakorlatoznak Szíriában

Oroszok a spájzban #1

2015-09-09_20-44.jpg

Orosz egységek gyakorlatoztak Szíriában, FUNKER530 legújabban a webről begyűjtött felvételén, orosz ajkú fegyveresek gyakorlatoznak. A háttérben a Nikolai Filchenkov (Alligator) csapatszállító, partraszálló hajó látható. A hajót augusztus végén fotózták le Isztambul magasságában.

Tovább olvasom
2015\09\07 R.Pál komment

War Files: Szíriai polgárháború #2

War Files: Szíriai polgárháború #2

A hét Közel-Kelettel foglalkozó hírei között első helyen szerepelt a mostanra egyre több forrás által is megerősített információ, miszerint Oroszország harci repülőgépeken túl, azok kiszolgálására földi személyzetet és talán pilótákat is telepít a térségbe. Kérdéses, hogy az ukrán konfliktus mellett Oroszország bevállal-e egy újabbat, amiben közvetetten szerepet vállal.

Tovább olvasom
2015\09\01 R.Pál komment

Gyorshír: Damaszkuszt ostromolja az Iszlám Állam

2015-09-01_20-06.jpg

Az elmúlt hetek viszonylagos sikertelenségei után az Iszlám Állam új kettős offenzívába kezdett. Keleten Kirkuk környékén a kurdok értek el komolyabb sikereket, valamint a várostól délre Baijit elérve az Iraki hadsereg könyvelhetett el sikereket, úgy fest ideje volt, hogy következő lépést az terrorszervezet tegye meg. Északon, Aleppó környékén az Iszlám Álammal szövetséges Al-Nusra front előre törései a szír kormányerőkkel szemben nem hozott eredményeket, csupán Aleppotól északra más felkelő, kormányellenes csoportokat tudtak visszaszorítani.

Tovább olvasom